bygga din egen sol ugn

Steg 1 – Samla och Prep 50 burkar

Steg 2 – Gör en låda

Steg 3 – Caulk och Stack

Steg 4 – Borra hål och Lägg Slang

Steg 5 – måla allt svart

Steg 6 – fast plexiglas

Steg 7 – rikta den mot solen

Fånga solenergi med din egen DIY sol ugnen och hjälpa värme områden i ditt hem för i princip ingenting. Du kan hitta många av de nödvändiga material som ligger på ditt hem. Du kommer att spara pengar, återvinna några burkar, värma upp ett rum, och hålla din omgivning lite grönare. Detta är bra för vinterdagar som är både soligt och kallt. När diktad, målat, och under plexiglas, det ser ut som en högteknologisk apparat och inte en återvunnen projekt.

Beroende på graden av dryck konsumtion, kan detta vara den mest tidskrävande delen av projektet. Du behöver 50 tomma, rengjorda 12 uns burkar. Det enda kravet är att de alla vara stapelbar, så bottnarna alla sitter stadigt på toppen. Du kommer att göra fem staplar med vardera 10 dosor. Dessa burkar fungera som absorberande plattan för din hemgjorda solar ugn.

När du har samlat dem alla, tvätta dem så att du inte behöver oroa sig för eventuella insekter eller grova lukter. Då, borra ett hål i botten av varje burk.

Nu gör en ruta med hjälp av plywood för ryggen och 1×4 timmer för sidorna. Storleken på lådan bestäms av antalet läskburkar. En 12-ounce burk är 4 3/4-inches hög och 2 1/2-inches över. Du behöver två inches till höjden av lådan för att luften kan cirkulera, så att rutan måste vara 49 1/2-inches hög med 12 1/2-inches över.

Skär plywood till denna storlek, och sedan klippa 1x4s att passa sidorna och toppen och botten av lådan. Limma 1x4s till plywood och sedan skruva fast dem på plats. Du använder lim och skruvar för att du vill att det ska vara både säkert och lufttätt.

Efter montering av lådan, applicera lim täta alla skarvar för att hålla luft från att fly. Se till att använda en fogmassa dimensionerad för hög värme, annars kan du stöter på problem.

Stack burkarna i rutan, tätning dem tillsammans när du går. Varje stapel av burkar är en skorsten, så att du inte vill att luft som kommer ut när den färdas upp skorstenen, så se till att varje kan förseglas väl till nästa i stapeln. Låt limmet torka innan du fortsätter att måla dem.

På toppen av lådan, borra ett hål för att passa vakuumslangen du kommer att sätta in här. Dessa slangar är vanligtvis en halv till två inches i diameter, så att hålet beroende storlek du behöver. Slangen skall skingra den uppvärmda luften från absorption plattan (läskburkar). Se till att hålet är diktad runt slangen och att slangen är förankrad till boxen.

Borra ett hål genom basen, matcha upp med botten av varje stapel. Dessa kommer att dra sval luft inuti.

När limmet torkar, måla burkar och exponerade ytor på insidan av lådan med svart sprayfärg. Återigen, använd en produkt betyget för hög värme. Detta hjälper till att absorbera solens energi. Måla utsidan av lådan för att skydda den från väder och vind.

Skära en bit plexiglas till dimensionerna hos lådan för att göra ett lock. Ställ in den över den öppna sidan av lådan och täta och skruva fast den på plats. Se till att det är lufttätt.

Nu när sol ugnen är klar, ställ in den på en plats där den kommer att fånga de mest solljus. Hålla basen från marken så det kommer att låta kall luft i. Då luften stiger upp genom staplarna, värmer upp den, samlar i gapet på toppen av staplarna, och går ut genom slangen. Att ha den mobila gör att den kan ställa in den bästa positionen som kan hjälpa värma en del av hemmet eller möjligen en liten arbetsplats i ett garage eller en byggnad. Ställ den andra änden av slangen vart du vill känna värmen. Du kan behöva experimentera med att vinkla din nya solar ugn för att upptäcka den bästa platsen för att fånga solens strålar.