bygga en kupol

En kupol är en lådliknande konstruktion med en miniatyr tak som sitter på toppen av ett garage eller hus. De konstruerades ursprungligen för att ge ventilation spannmålslager och vindsutrymmen. De flesta moderna byggnader har tillräcklig ventilation och har bara kupoler för dekoration.

Steg 1 – Välj en design

Det enklaste kupol för en gör-det-självaren att konstruera är en kub-formad ram med lister monterade vid vinklar.

Steg 2 – Gör Vents

För att göra ventilerna, ta fyra ceder inlägg du tänker använda som kanterna av kupolen. På ett hörn av varje inlägg, skär spåren på en fördefinierad längd bortsett från varandra. Slitsarna ska klippas på 45 grader. Du kan ställa in geringssåg för att säkerställa att vinkeln är är konsekventa. Så när du är klar med spåren, bör varje inlägg har åtta kortplatser, skär för att göra fyra upp och ner “V” former. Nästa sak att göra är att sätta lamellerna i spåren, så att strukturen är sammanfogade löst. När du är säker på att du har rätt vinklar, säkra lamellerna på plats med spik.

Steg 3 – Gör taket

Använd sedan en kvadrat med marinplywood för ditt tak. Skär fyra oliksidig triangel (var och en med en rät vinkel), som kommer att gå tillbaka till tillbaka till formulär takbjälkar. Använd en vinkelhake för detta för att säkerställa precision. Gör sedan en not och spont tak för denna del. Oroa dig inte om det inte är perfekt. När allt kommer omkring, kommer ingen att kunna se de exakta detaljerna från marken!

Steg 4 – Säkra Triangle backar till basen

Hemligheten att fastställa kupolen på taket är att göra triangel backar på exakt vinkel av planen. Det bästa sättet att göra detta är att få två batonger av trä som du har hängande i ditt garage, och lägg dem båda sidor av taknocken. Spika ihop dem i toppen där de möts, och du kommer att ha ett mönster att följa. Använda spikade ihop batonger som ett mått, skära ut ett par bas träbitar för kupolen att stå på. Sedan gå dessa tillsammans. Om du valde denna struktur upp, skulle det se ut som en kvadrat. Men om du tittat på det från sidan, du skulle bara se det utskurna vinkel du just har mätt.

Steg 5 – Fastställande av Cupola till taket

När du har anslutit alla delar av kupolen tillsammans, nu är det dags att färga det med en trä fläck. När det har torkat, bifoga det till takåsen genom att skruva den på plats. För att vara på den säkra sidan, också använda en silikon för att säkerställa att kupolen och taket är fortfarande vattentät där de möts.