bygga en spaljé för dina pole bönor

Steg 1-Förbereda polackerna

Steg 2-Välja din design

Steg 3-gräva hål för polackerna

Steg 4-ansluta polackerna

Färska pole bönor är en härlig sommar behandla som du kan växa sig med hjälp av en spaljé. Att bygga en spaljé för dina pole bönor är en enkel process som gör att du kan skapa egna färska bönor. Genom att konstruera en spaljé av tunna stolpar i antingen en vertikal plåt eller konisk teepee form, kommer du att kunna skapa den perfekta miljön för vinrankorna att frodas och producera en imponerande skörd. Växande egna bönor kräver mycket få verktyg och material, så det är mycket mer ekonomiskt än att köpa dem i butiken. Här är några enkla steg att följa för en stor pol bönor spaljé.

För en framgångsrik pole bönor spaljé du vill vara säker på att dina stavar är tillräckligt starka för att stödja dina vinstockar. Vinrankorna kommer inte att vara extremt tung, men polerna måste ändå vara tillräckligt tjock för att hålla upp dem. Du vill inte att använda stolpar som är onödigt tjock och alltför tung sig för garn att hålla dem samman. För bästa resultat använd en halv till en tum tjocka stavar. Bambupålar är ihåliga, vilket gör dem idealiska i styrka och vikt, även trästolpar kommer också att arbeta.

Du kommer att bygga en av två typer av spaljéer: tee-kissa eller vertikala blad. Om du växer mot ett staket eller struktur du vill använda den vertikala blad konstruktion. Om du är planen på att växa ifrån en sekundär stödstruktur, kommer du vill använda fristående tee-kissa struktur. Du kan också skapa en fristående A-ramkonstruktion genom att luta två vertikala spaljéer ark tillsammans.

Om du använder tee-kissa design, gräva åtta 6-tums djupa hål jämnt fördelade i en cirkel. Kontrollera att cirkeln är tillräckligt bred för att ge tillräckligt avstånd för dina växter, men inte för bred för polerna att luta sig mot varandra. En fyra fot omkrets är en bra storlek.

Om du använder den vertikala blad design, helt enkelt gräva en sex fot lång, 6-tums djupt dike cirka 2 fot från strukturen eller staket som de spaljé kommer att luta sig mot.

Det är viktigt att polerna bindas ihop mycket tätt för att förhindra att din spaljé från att falla isär, på grund av slitage och den ökande vikten av dina vinstockar. Om du använder tee-kissa design, sätta ena änden av varje pol i varje hål och sedan knyta de andra ändarna tillsammans med garn eller snöre, vilket skapar en konform med spetsen sticker rakt upp. När binda, se till att linda varje pol flera gånger och dra garn eller strängen stram.

Om du använder den vertikala blad design, låg fyra av polerna på marken, parallellt med varandra om en fot isär. När dessa fyra poler är på plats, låg de övriga fyra över dem skapar en sex fot rutnät. Använda garn eller sträng, knyta polerna tätt samman vid varje korsningspunkt. När polerna är fästa vid varandra, lyft trellis och placera en sida i diket och luta den andra mot den sekundära stödstrukturen.

När din tee-kissa eller vertikala spaljé ark är på plats, fyll i diket eller hål med smuts och packa ner tätt. Du är redo att börja växa din egen pole bönor!